LETAK LINK KAMU KAT BAWAH NI, NANTI KAMI LAWAT KAMU BALIK YE..TQ

kalau kamu dah follow, sila tinggalkan jejak kamu di s/box ye supaya senang nak follow balik

04 October 2010

jom belajar bahasa melayu sarawak

since aku dari sarawak, meh aku ajar sikit bahasa melayu sarawak ni. untuk pengetahuan korang semua, bahasa melayu sarawak ni digunakan secara meluas di bahagian kuching, bintulu, miri, sri aman, sibu, sarikei, betong dan mana2 tempat di seluruh sarawak. cuma kalau di limbang atau lawas, bahasa yang mereka gunakan tak sama. so apa lagi?? mari kita mulakan kelas sekarang!

kamek - saya/kami

kitak - awak/anda

manok - ayam

sinun - sana (jarak jauh)

sia - sana (jarak dekat)

beylon - kapal terbang

sik - tidak/tak

sikda/sik ada - tiada/tak ada

agik - lagi

iboh - tak payah/jangan

mun - kalau

ari marek - semalam/kelmarin

kenak - kenapa

kelak - nanti

siney - mana

madah - beritahu/bgtau

kelaka/beloya - bersembang

gerek - pakwe/makwe/kekasih/bf/gf

sidak - mereka

empun - punya

kinektok - sekarang

dudi - kemudian

gago - sibuk

bulak - bohong/tipu

padah - bagitau

gelik - geli

riso/bingung - risau

kerepak - kena leter

malar - selalu

nulis - tulis

mok/maok - nak/mahu

juak - juga

udah - sudah/dah

tok - ini

kucing - pusak

asuk - anjing

kepak - letih

cali - lucu/lawak/kelakar

paluk - pukul

kedak - macam


haaaa... ni je la dulu ye. nanti2 aku tambah lagi. kalau ada yang korang tak paham tu, korang tanya la. or kalau ada word2 yang korang nak tahu, tanya la juga. samapai di sini saja kelas kita pada hari ini..cewaaahhh... perasan cikgu kan.hahaha..

8 comments:

Kie-yu said...

thnx for sharing
lepas ni dtg sarawak dah pandai ckp
hee :D

jayne said...

@kie-yu : ur welcome ^^,

izee said...

nk blajaaa gkk..best2 thanks cikgu

kamik sayang sm kitak sinun..hehee blh x?

jayne said...

izee : kamek syg kitak juak. hehe.. boleh la tu izee.. :D

zack said...

melocok tu apa???mcm mana nak bezakan padah dgn madah???plentey tu apa???

jayne said...

@zack : melocok tu cam kotor sikit.hehe.. padah & madah tu sama je. plentey tu main2. cukup tak info? kalau tak puas ht sila tanya lg ye.

zack said...

bila masa nak pakai padah bila nak pakau madah???same goes to polah n molah....

jayne said...

@zack : penggunaan sama je. macam bagitahu & beritahu. polah & molah pun sama gak. faham ke?